Είναι οι πεταλούδες καλές ή κακές για την κηπουρική λαχανικών;

Πεταλούδα στο λαχανικό στον κήπο

Από τον όμορφο λαμπερό πορτοκαλί βασιλιά μέχρι τη χρωματιστή Swallowtail. Οι πεταλούδες είναι πάντα σημάδι της ανοιξιάτικης ευτυχίας που ανθίζει στον κήπο. αλλά μπορούν πραγματικά επικίνδυνο τα φυτά μας;

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ανόητη ερώτηση. που προσπαθούν να κάνουν οι περισσότεροι κηπουροί σχεδιάζω πεταλούδες στο σπίτι τους Ακόμα, πολλοί κηπουροί έχουν σύγχυση σχετικά με το αν οι πεταλούδες είναι καλές για τα λαχανικά τους.

Αν και υπάρχουν πολλές χρήσιμες πεταλούδες. Μερικοί ενοχλητικοί σκόροι και πεταλούδες. Μπορεί πραγματικά να βλάψει τα λαχανικά. Ας σκάψουμε στις λεπτομέρειες και ας διακρίνουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο και πώς να εντοπίσετε τα παράσιτα της πεταλούδας στον κήπο σας.

Πεταλούδες: μια επισκόπηση

Αυτά τα έντομα είναι γνωστά για τα όμορφα φωτεινά φτερά τους.

Οι πεταλούδες είναι μέλη της τάξης των Λεπιδόπτερων, μαζί με τους σκώρους συγγενείς τους. πολλά οφέλη καθώς και υποστήριξη της επικονίασης και των οικοσυστημάτων της άγριας ζωής.

Δυστυχώς, λόγω της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων και της καταστροφής των οικοτόπων, Σε πολλές πεταλούδες αρέσει ο διάσημος μονάρχης. βρίσκονται σε κίνδυνοΗ πεταλούδα είναι ένα αναγνωρίσιμο είδος. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευαίσθητα στις αλλαγές στο περιβάλλον. κι αν αρχίσουν να πεθαίνουν Γνωρίζουμε επίσης ότι τα οικοσυστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Βλάπτουν τα φυτά;

κίτρινη πεταλούδα στην ντομάτα
Είναι πολύ ασυνήθιστο οι πεταλούδες να επιτίθενται στα φυτά.

Οι σκώροι δεν επιτίθενται απευθείας στα φυτά. Ο κύριος ένοχος είναι Λαχανοπεταλούδες και κινέζικες λαχανοπεταλούδες (εξηγούμε παρακάτω). Άλλες πεταλούδες είναι σχεδόν αβλαβείς!

λεπτά φύλλα μπορεί να πεθάνει Γόνος πεταλούδας κινέζικου λάχανου Αλλά οι περισσότεροι σκόροι και οι σκόροι δεν βλάπτουν το φυτό.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι αυτός ο αμυντικός μηχανισμός των φυτών εμφανίζεται κυρίως. σταυρανθή λαχανικά Το λάχανο είναι η απάντηση στη λευκή πεταλούδα. Βασικα Τα αυγά χρειάζονται υγρασία για να εκκολαφθούν και μια πηγή τροφής (φρέσκα, χυμώδη φύλλα) για την ανάπτυξη του σκουληκιού του λάχανου.

ξερά ξερά φύλλα μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των αυγών και εκκόλαψη Αυτή είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση για λογαριασμό των φυτών. αλλά όπως νομίζεις Τα αυγά πεταλούδας λάχανου μπορούν να οδηγήσουν σε μαζική απώλεια φύλλων.

Έτσι, οι πεταλούδες δεν βλάπτουν τεχνικά κανένα φυτό – ανήκουν σε αυτά. Μια νεοεκκολαφθείσα πεινασμένη κάμπια Ποιος μασάει;

κύκλος ζωής

Αυγά εντόμων σε φύλλα λάχανου
Το πρώτο στάδιο της ζωής μιας πεταλούδας είναι ένα μικρό αυγό. κάτω από το φύλλο

Όλοι μάθαμε στο σχολείο πώς οι κάμπιες μετατρέπονται σε κουκούλια. βγες σαν πεταλούδα. Αυτό ονομάζεται «Ολική αλλαγή» γιατί τα παιδιά είναι πολύ διαφορετικά από τους ενήλικες. Σε αυτή την όμορφη μεταμόρφωση, ένα μικροσκοπικό αυγό γίνεται τελικά μια χαριτωμένη πεταλούδα!

Αντιθέτως “Ημιτελής μεταμόρφωση” (π.χ. ακρίδες, γρύλους και λιβελλούλες) Τα μωρά είναι σαν τους νεαρούς ενήλικες. χωρίς φτερά

ενήλικη πεταλούδα εντελώς ακίνδυνοΑλλά αυτά τα άτακτα παιδιά είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε.

Τέσσερα στάδια του κύκλου ζωής της πεταλούδας

αυγό: Οι αναπτυσσόμενες προνύμφες γεννούν μικρά αυγά στην κάτω πλευρά των βρώσιμων φύλλων φυτών.

Κάμπια: Κοινώς γνωστές ως κάμπιες. Αυτές είναι βασικά νεανικές πεταλούδες που δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε και να μεγαλώνουν.

νύμφη: Όταν αναπτυχθεί πλήρως Οι κάμπιες σύντομα μετακινούνται σε νύμφες ή χρυσαλλίδες που κρέμονται από κλαδιά ή φύλλα. Ή κρυφτείτε υπόγεια – εδώ συμβαίνει η μαγεία.

ενήλικας: Σε λίγες εβδομάδες έως ένα μήνα ή περισσότερο Η ενήλικη πεταλούδα απογειώνεται σε μια χαριτωμένη πτήση, έτοιμη να γεννήσει περισσότερα αυγά και να επαναλάβει.

Μπορούν οι κάμπιες να σκοτώσουν τα φυτά;

οι κάμπιες τρώνε φύλλα αλογοουράς
Οι περισσότερες από τις κάμπιες που βλάπτουν τα φυτά είναι κάμπιες σκώρων.

Ε, όχι πραγματικά

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει όταν σκέφτεστε κομμένα σκουλήκια ντομάτας, ψαλίδια φύλλων, σκουλήκια αράχνης και σκουλήκια φύλλων. και σκουλήκια Αλλά καμία από τις κάμπιες δεν προήλθε στην πραγματικότητα από πεταλούδες! Είναι σκώροι.

Οι κάμπιες δεν είναι μεγάλα έντομα.

πεταλούδες εναντίον σκόρων

σκώρος
Οι σκώροι και οι πεταλούδες μοιάζουν πολύ. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα ξεχωρίσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πεταλούδων και σκόρων;

Και τα δύο είναι έντομα που κυματίζουν. με τη σειρά λεπιδόπτερα Το όνομα του τάγματος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις lepido (κλίμακα) και pteron (φτερό).

Lepidoptera είναι η λατινική ταξινόμηση των πεταλούδων. σκώρος και περισσότερα από 180.000 είδη παρόμοιων εντόμων.Σχεδόν όλες οι προνύμφες πεταλούδων ονομάζονται κάμπιες.

Πεταλούδες και σκώροι είναι παντού.

Οι πεταλούδες και οι σκώροι μοιάζουν πολύ και μοιράζονται μια σειρά από χαρακτηριστικά:

 • Τα τέσσερα φτερά καλύπτονται συχνά με λέπια.
 • Τα πίσω φτερά είναι μικρότερα από τα μπροστινά φτερά.
 • Κορόιδα (που ονομάζονται προβοσκίδα) που λειτουργούν σαν σωλήνες για να απορροφούν το νέκταρ από τα λουλούδια.
 • Οι προνύμφες ονομάζονται κάμπιες.
 • 4 στάδια μεταμόρφωσης (αυγό-νύμφη-νύμφη-ενήλικα)

Διαφορά μεταξύ πεταλούδων και σκόρων

πεταλούδα σκώροι
πολυ ενθουσιαστικο
Πολύ δραστήριος κατά τη διάρκεια της ημέρας (Καθημερινά)
πολυ ενθουσιαστικο
Κυρίως δραστήρια τη νύχτα (ενεργό τη νύχτα)
χρώμα
κυρίως φωτεινά χρώματα (μερικά κομμάτια είναι σκούρο καφέ)
χρώμα
Το χρώμα είναι αρκετά θαμπό. (Εκτός από μερικές μέρες)
πτέρυγα
Διπλώστε ίσια φτερά μαζί όταν ξεκουράζεστε.
πτέρυγα
Κρατήστε τα φτερά επίπεδα ενώ ξεκουράζεστε.
κεραία
Τα κανονικά πλοκάμια έχουν μυτερά άκρα.
κεραία
Το μουστάκι έχει τρίχες, οι άκρες δεν κρέμονται.

όπως βλέπεις Μπορεί να είναι Είναι δύσκολο να το ξεχωρίσεις.Ο ευκολότερος τρόπος που βρίσκω όταν βρίσκομαι στον κήπο ή στο χωράφι είναι να ψάξω για σκώρους για να κουρνιάσουν σε λουλούδια ή φύλλα.

Αν τα φτερά είναι διπλωμένα ενώ ξεκουράζονται Ξέρω ότι είναι πεταλούδα Αν τα φτερά είναι επίπεδα (κοντά στο νυχτερινό) ξέρω ότι είναι σκόρος.

λευκή πεταλούδα λάχανου (έξω μπύρα)

Λευκή πεταλούδα λάχανου στο φυτό λάχανου
Αυτές οι κάμπιες είναι επικίνδυνες για ορισμένα φυτά.

Αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Η λαχανόλευκη πεταλούδα είναι μια αληθινή πεταλούδα και κάμπια. Δεν είναι φίλος των κηπουρών λαχανικών… και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα Οι άνθρωποι συχνά αποκαλούν αυτές τις λευκές πεταλούδες «Πεταλούδες». “Στόρος λάχανου”

Αυτές οι πεταλούδες με λευκά φτερά γεννούν αυγά και εκκολάπτονται. σκουλήκι λάχανου: Οι κάμπιες είναι ιδιαίτερα πεινασμένες για Brassica, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολυετών λαχανικών. Μερικά κοινά σταυρανθή φυτά σε κοντινή απόσταση περιλαμβάνουν:

Αναγνώριση πεταλούδων από λευκό λάχανο

Για να ταξινομήσετε τις πεταλούδες κινέζικου λάχανου (έξω μπύρα) Τι αρχίζεις να παρατηρείς; λευκή πεταλούδα Γύρω από τον κήπο σας, προσγειώνονται ή πετούν κοντά στα δέντρα brassica; Έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά;

 • Μεγάλο 1,75” έως 2,25”
 • λευκά έως ασημί φτερά κάτω από τα φτερά γκρι (η βάση του φτερού μπορεί να είναι ανοιχτό κίτρινο ή ανοιχτό πράσινο)
 • Μια χαρακτηριστική κεραία με μια μικρή μπάλα ή «γκολφ μπαστούνι» στο τέλος.
 • Το αρσενικό έχει μια μαύρη κηλίδα στη μέση του μπροστινού μέρους. Τα θηλυκά έχουν δύο μαύρα στίγματα.
 • Οι κάμπιες έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο έως μπλε με πολλές μαύρες κηλίδες. αγκάθια και κίτρινες ρίγες στην πλάτη
 • Οι κάμπιες εγκαθίστανται κάτω από τα φύλλα brasica και τρέφονται από την κεντρική τρύπα.
 • Το Fross (περιττώματα κάμπιας) είναι ένα γαλαζοπράσινο χρώμα στα φύλλα ή στο κέντρο του λάχανου.

λαχανόσκωρος (Bluetella sai-lastella)

σκόρος λάχανου στο φύλλο
Αυτά τα μικρά παιδιά λατρεύουν να τσιμπολογούν λάχανο όταν οι κάμπιες ή οι προνύμφες είναι στη σκηνή.

λαχανόσκωρος Ώριμο λάχανοΚάνει την ίδια ζημιά με το σκουλήκι του λάχανου που περιγράφηκε παραπάνω.

Αν και οι άνθρωποι αποκαλούν σκόρο κινέζικου λάχανου «Στόρος λάχανου», αλλά πραγματικά, πραγματικά λαχανόσκωροι. μικρό και καφέ.

γεννούν τα άσπρα αυγά τους κάτω από τα φύλλα brazica Όπως οι πεταλούδες από λάχανο όταν εκκολάπτονται Το σκουλήκι πανικοβλήθηκε εξίσου.

Ιδιαιτερότητες του λαχανόσκωρου

 • Στήθος γκρι ή μαύρο, μεγέθους 1 έως 2 ίντσες, με σημάδια στα νεφρά και λευκές πινελιές.
 • Τα πίσω φτερά είναι πιο σκούρα από τα μπροστινά φτερά.
 • Τα φτερά παραμένουν ανοιχτά κατά την προσγείωση. (γιατί είναι σκόρος)
 • Χρησιμοποιήστε το το βράδυ ή το βράδυ.
 • Τριχωτά λευκά καφέ αυγά
 • Οι κάμπιες είναι πρασινωπό καφέ.

Βιολογικός Έλεγχος Λάχανου

Μωρό λαχανόφυτα με σειρές από καπάκια
Η χρήση καλύμματος σειρών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τα επιβλαβή έντομα ή τις κάμπιες μακριά από τα φυτά σας.

κάλυμμα σειράς

ο τον εύκολο τρόπο Τα καλύμματα σειρών πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία τόσο από λαχανόσκωρο όσο και από λαχανόσκωρο.

Αυτό το λεπτό ύφασμα είναι ανθεκτικό στον ήλιο και το νερό. αλλά ενεργεί ως ένα φυσικό εμπόδιο για τα έντομαΟι ενήλικες δεν μπορούν να γεννήσουν στο brassica σας. Έτσι οι κάμπιες δεν βλάπτουν τα φύλλα.

βακτήρια σημείο

Ένας άλλος κοινός οργανικός περιορισμός ονομάζεται Bacillus Thuringiensis ή PTT, είναι Τοξίνες που παράγονται από βακτήρια του εδάφους Επιτεθείτε και σκοτώστε συγκεκριμένες κάμπιες. Είναι μια μορφή βιολογικού ελέγχου που δεν βλάπτει άλλα παράσιτα.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο. Επικίνδυνο για τις κάμπιεςΣυνιστώ λοιπόν να το χρησιμοποιείτε μόνο εάν έχετε σοβαρή λοίμωξη. Διαφορετικά, τα φυσικά εμπόδια και τα χρήσιμα ενδιαιτήματα είναι πολλά.

αφαίρεση των χεριών

Εάν ο κήπος σας είναι αρκετά μικρός Μπορείτε να αναζητήσετε πράσινα κομμάτια (σκουλήκια) από σκουλήκια λάχανου και σκουλήκια λάχανου. αναζήτηση για έντομα και σύρετε με το χέρι

Βρείτε ένα μικρό λευκό ή κίτρινο αυγό και Ξεφορτωθείτε τις κάμπιες πριν εκκολαφθούν.Δεν είναι μια λύση που λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα. Αλλά λειτουργεί καλά με μερικά φυτά brassica σε έναν μικρό κήπο.

τελικές σκέψεις

Αυτό είναι! Οι περισσότερες πεταλούδες είναι αβλαβείς. και πραγματικά χρήσιμο για τον κήπο σας κύρια εξαίρεση Κινέζικος σκόρος λάχανου (συχνά συγχέεται με το όνομα λαχανόσκωρος)

Αναζητήστε αυτές τις λευκές πεταλούδες γύρω από τον κήπο σας. κατάλληλα προληπτικά μέτραΆλλες πολύχρωμες πεταλούδες Βοηθήστε να γονιμοποιήσετε τα λουλούδια σας. υποστηρίζουν το οικοσύστημα και προσθέστε ομορφιά στο τοπίο

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *