Πώς να φροντίσετε τα φυτά λεβάντας;

Πώς να φροντίσετε τα φυτά λεβάντας;

Η λεβάντα σχετίζεται με θάμνους, πολυετή φυτά και τριαντάφυλλα, καθώς είναι εύκολη στην καλλιέργεια και ανεκτική στην ξηρασία. Τα καλά νέα είναι ότι καλλιεργούνται εύκολα σε δοχεία και γλάστρες.

Η λεβάντα είναι πολύ δημοφιλής λόγω των αρωματικών λουλουδιών και των αρωματικών φύλλων της. Το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι μωβ. Τα φύλλα της λεβάντας είναι ασημί γκρι ή γκριζοπράσινα και είναι αειθαλή.

Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. παρασκευή αιθέριων ελαίων και χρησιμοποιείται στην ιατρική και στα καλλυντικά λόγω της ηρεμιστικής του δράσης.

Αυτά τα φυτά αγαπούν οι άνθρωποι. Αλλά και μέλισσες και πεταλούδες.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στα βασικά της φροντίδας των φυτών λεβάντας.

μέγεθος και ανάπτυξη

Η λεβάντα είναι ένα ποώδες φυτό με θαμνώδες άρωμα. Προσθέτουν έντονα χρώματα και έντονα αρώματα στην περιοχή καλλιέργειας.

Οι θάμνοι λεβάντας έχουν γενικά το ίδιο ύψος και πλάτος: 20″-24″/ 51-61 cm, επομένως φυτεύονται συχνά μαζικά ως φράκτης ή ως λουλούδι σπιτιού.

Η λεβάντα δεν είναι φυτό με μεγάλη διάρκεια ζωής. Ακόμα κι αν το φροντίζεις καλά Αυτά θα διαρκέσουν περίπου μια δεκαετία στην καλύτερη περίπτωση.

Σε περίπου 10 χρόνια, αυτές οι λεβάντες θα μειωθούν και θα ανθίσουν λιγότερο. Επομένως, θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε ή να φυτέψετε νέα λεβάντα για να αντικαταστήσετε την παλιά λεβάντα.

Η λεβάντα που καλλιεργείται από σπόρο χρειάζεται συνήθως 2 έως 5 χρόνια για να ωριμάσει. Οι σπόροι βλασταίνουν μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου και τα σπορόφυτα μπορούν να μεταμοσχευθούν μετά από αρκετούς μήνες.

μετά τη φύτευση Η λεβάντα ανθίζει το δεύτερο ή τρίτο έτος. και μεγαλώνει αρκετές ίντσες το χρόνο

Πότε να φυτέψετε σπορόφυτα λεβάντας Φροντίστε να αφήσετε αρκετή απόσταση μεταξύ των φυτών. Γιατί το δενδρύλλιο θα μεγαλώσει σε θάμνο. Ο επαρκής χώρος μεταξύ τους επιτρέπει καλύτερο αερισμό και αποτρέπει τη μούχλα και τη σήψη.

Απαιτήσεις οπτικών

Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο. Δεν θα επιβιώσουν αν φυτευτούν σε σκιερό κήπο.

Το άμεσο ηλιακό φως παράγει μεγάλο αριθμό μπουμπουκιών ανθέων και θάμνων.

Αν η λεβάντα σας είναι στη σκιά Η ανάπτυξή του θα καθυστερήσει και τα λουλούδια θα είναι λιγότερα.Ωστόσο, μπορείτε να το μετακινήσετε σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία για να απολαύσετε πλήρως τις δυνατότητές του.

άρδευση

Τα νέα φυτά λεβάντας πρέπει να ποτίζονται τακτικά το πρώτο καλοκαίρι. ειδικά όταν καλλιεργείται σε δοχεία.

Αν το φυτό μεγαλώνει στο έδαφος και βρίσκεται στη σωστή θέση Δεν χρειάζεται να ποτίζετε τόσο συχνά. Επειδή αναπτύσσεται καλά σε ξηρό έδαφος.

Η λεβάντα που καλλιεργείται σε δοχεία απαιτεί περισσότερο πότισμα από αυτά που καλλιεργούνται στο έδαφος. Το δοχείο μπορεί να στεγνώσει γρήγορα και οι ρίζες της λεβάντας έχουν περιορισμένο χώρο και χώμα για να απορροφήσουν νερό.

Η λεβάντα που καλλιεργείται σε δοχεία πρέπει να τοποθετείται σε προστατευμένο χώρο σε θερμοκήπιο ή στη βάση ενός τοίχου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Προστατεύει τα φυτά από τη δυνατή βροχή. Ως εκ τούτου, το φυτό είναι ανθεκτικό στα ψυχρά κλίματα.

τύπος εδάφους

Στη λεβάντα αρέσει το καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό, τα φυτά θα πεθάνουν γρήγορα επειδή δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν το νερό.

Αν τα καλλιεργήσετε σε δοχεία Ανακατέψτε το χώμα της γλάστρας με λίγη άμμο. Αυτό θα επιτρέψει στο νερό να στραγγίσει εύκολα.

Στη λεβάντα αρέσει ιδιαίτερα το ασβεστώδες, αλκαλικό έδαφος. Αυτός ο τύπος πηλού θα ενισχύσει επίσης το άρωμα λεβάντας σας.

θερμοκρασία και υγρασία

Εάν ζείτε σε μια κρύα, υγρή περιοχή και θέλετε να καλλιεργήσετε λεβάντα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα φυτά δεν είναι κατάλληλα για ψυχρά κλίματα. αλλά μισώ περισσότερο την υγρασία

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η λεβάντα είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία. Σημαίνει ότι το άκουσαν πραγματικά. Εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό Οι ρίζες του θα σαπίσουν και το φυτό θα πεθάνει σύντομα.

Μπορείτε να προστατέψετε τη λεβάντα από την υψηλή υγρασία το καλοκαίρι φυτεύοντάς την σε ήλιο και αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ των φυτών. Αυτό διασφαλίζει ότι υπάρχει αρκετός αερισμός για την αποφυγή σήψης.

Το χειμώνα, αν η λεβάντα είναι σε δοχείο Θα πρέπει να μετακινηθείτε σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, εάν δεν θέλετε να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να το τοποθετήσετε δίπλα σε τοίχο από τούβλα ή πέτρα. Αυτό θα προστατέψει το παντελόνι από το κρύο.

Εάν η λεβάντα σας μεγαλώνει στο έδαφος και οι χειμώνες είναι σκληροί στην περιοχή σας. Μπορείτε να φυτέψετε λεβάντα δίπλα σε τοίχο από τούβλα. Αυτό θα κρατήσει το φυτό λεβάντας σας επιπλέον ζεστό.

γονιμοποίηση

όταν φυτεύεις λεβάντα Συνιστάται να δίνετε μια μικρή ώθηση λιπάνοντας το έδαφος αμέσως μετά τη φύτευση. Εναλλακτικά, μπορεί να προστεθεί κομπόστ στον λάκκο φύτευσης λεβάντας.

Αλλά γενικά, η λεβάντα δεν χρειάζεται λίπανση, οπότε αν δεν τη γονιμοποιήσετε καθόλου όταν τη φυτεύετε, μάλλον θα χρειαστεί να τη γονιμοποιήσετε. Ούτε θα υπάρξει πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, η λίπανση μπορεί να καταστρέψει το συνολικό σφρίγος της λεβάντας.

φυτέψτε και ξαναφυτέψτε

Η λεβάντα λειτουργεί καλά και σε γλάστρες. Εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα Μπορείτε να φυτέψετε τη λεβάντα σε μια γλάστρα και να την μετακινήσετε. κήπο ή πίσω αυλή για να κυνηγήσει τον ήλιο Το χειμώνα, μπορείτε να το κρατήσετε σε εσωτερικό χώρο για να το προστατέψετε από το κρύο.

Η λεβάντα έχει μεγάλες και απλωμένες ρίζες. Αλλά και πάλι προτιμήστε μικρές γλάστρες. Οι μεγάλες γλάστρες συγκρατούν πάρα πολύ νερό και μπορεί να προκαλέσουν σήψη των ριζών.

Έτσι, μια γλάστρα που μπορεί να χωρέσει μια ρίζα λεβάντας και μερικά εκατοστά χώρο είναι αρκετή για το φυτό σας.

Όταν φυτεύετε ή μεταφυτεύετε γλάστρες λεβάντας Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια γλάστρα με πολλές τρύπες αποστράγγισης. Πρέπει να εξασφαλίσετε σωστή αποστράγγιση για τη λεβάντα. Γιατί όπως έχω ήδη πει Το πολύ νερό στο έδαφος μπορεί να σκοτώσει το φυτό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τερακότα ή πήλινες γλάστρες για να εξατμίσετε το νερό από το έδαφος. απορροφούν από το νερό

Η χρήση καλά στραγγιζόμενου εδάφους θα βοηθήσει στην αποστράγγιση της περίσσειας νερού από τη γλάστρα. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι η λεβάντα σε γλάστρες θα πρέπει να ποτίζεται πιο συχνά από τη λεβάντα που καλλιεργείται στο έδαφος.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα;

Η λεβάντα πολλαπλασιάζεται εύκολα. Μπορείτε να συλλέξετε σπόρους από τις κεφαλές των σπόρων στα τέλη του καλοκαιριού. Αυτοί οι σπόροι πρέπει να συλλέγονται το χειμώνα και να σπέρνονται την άνοιξη. Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι σπόροι από την καλλιέργεια συχνά παράγουν διαφορετικό φυτό από το αρχικό φυτό.

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα παίρνοντας μαλακά ή ημίωρα μοσχεύματα από το φυτό λεβάντας σας. Αυτό πρέπει να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού ή στα μέσα του καλοκαιριού.

Στα τέλη του φθινοπώρου, μετά την ανθοφορία, μπορείτε να κλαδέψετε σκληρό ξύλο από νέα ανάπτυξη. Τα φυτά λεβάντας που πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα είναι πανομοιότυπα με το αρχικό φυτό.

συνοψίζω

Η λεβάντα καλλιεργείται εύκολα. Χρειάζεται όμως ακόμα λίγη φροντίδα.

Η λεβάντα αγαπά τη ζέστη και τον πλήρη ήλιο. Φυτέψτε τα λοιπόν στον κήπο σας όπου έχουν άφθονο ηλιακό φως. Δεν χρειάζονται πολύ πότισμα εκτός και αν καλλιεργηθούν σε δοχείο.

Το καλά στραγγισμένο χώμα είναι απαραίτητο για τη λεβάντα. Γιατί μισούν τα υγρά περιβάλλοντα.

Αν φροντίζετε σωστά τη λεβάντα σας Μπορείτε να απολαύσετε τα υπέροχα λουλούδια και το άρωμα της λεβάντας για έως και 10 χρόνια.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *