Τι είναι τόσο ιδιαίτερο για τα φυτά κάκτων;

Τι είναι τόσο ιδιαίτερο για τα φυτά κάκτων;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι κάκτοι ξεχωρίζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και στο σπίτι τους; Αυτό το αγκαθωτό φυτό είναι ένα θαύμα για τους ανθρώπους και τα ζώα για τις μοναδικές του ιδιότητες. Κάθε ζώο ή άνθρωπος που αγγίζει ή βλέπει έναν κάκτο θα βεβαιώσει ότι κανένα φυτό δεν τον πλησιάζει όσον αφορά την αποκλειστικότητά του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον αναμενόμενο κανόνα για τα περισσότερα φυτά και είναι κυρίαρχο.

Τι το ιδιαίτερο έχει λοιπόν ο κάκτος; Εκτός από το ότι είναι ένα από τα μακροβιότερα φυτά στον κόσμο. Είναι επίσης ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά και αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα φυτά αναπτύσσονται σε μοναδικά σχήματα και μεγέθη που σπάνια παρατηρούνται στα συμβατικά φυτά. Είναι νυκτόβια και παρουσιάζουν ένα μοναδικό μοτίβο ανάπτυξης.

Αυτό το άρθρο συζητά μερικές από τις εξαιρετικές ιδιότητες που κάνουν αυτό το φυτό τόσο μοναδικό. Πώς να σκεφτείτε πώς αυτό το αγκαθωτό φυτό είναι καλωδιωμένο διαφορετικά; και τους παράγοντες που το κάνουν να ξεχωρίζει στην ανάπτυξη.

Δραστηριοποιούνται τη νύχτα.

Αν και κάθε δέντρο είναι καλωδιωμένο διαφορετικά. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικότερα, εξαρτάται από την ικανότητα λήψης θρεπτικών συστατικών και παρασκευής τροφής.Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον και συνθήκες για φωτοσύνθεση. Για να διατηρηθούν τα περισσότερα φυτά ενεργά, ωστόσο, η αλόη βέρα φαίνεται να ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. γιατί λειτουργεί καλύτερα τη νύχτα Σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά, τα στόματά τους είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κάκτος ανοίγει τη στομία του τη νύχτα. Αυτή είναι μια προσαρμογή που βοηθά στην αποφυγή απώλειας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας που ανατέλλει ο ήλιος.

Το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει. Σε συνδυασμό με ένα ήρεμο αεράκι που βοηθά στη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερου νερού.

για αποφυγή σπατάλης νερού Ο κάκτος ανοίγει τη στομία του τη νύχτα.

Έχουν παχιά στελέχη.

Οι κάκτοι ανήκουν στην οικογένεια των παχύφυτων. Είναι γνωστό ότι συγκρατεί νερό στο σύστημά του. Διαφέρει από άλλα παχύφυτα που συγκρατεί νερό στα φύλλα Οι κάκτοι δεν έχουν φύλλα και αφήνουν τους μίσχους τους να κάνουν τη δουλειά τους. Ο μεγάλος, χοντρός μίσχος λειτουργεί ως «δεξαμενή» για την αποθήκευση νερού.Αυτό εξηγεί γιατί οι περισσότεροι κάκτοι έχουν μεγάλους, στρογγυλούς μίσχους. κατά την ξηρή περίοδο Το φυτό θα χρησιμοποιήσει το νερό που είναι αποθηκευμένο στους μίσχους του ενώ περιμένει περιστασιακή βροχή στην έρημο.

μοναδικό μοτίβο ανάπτυξης

Οι κάκτοι είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν μερικά από τα πιο παράξενα μοτίβα ανάπτυξης στο φυτικό βασίλειο. Κυμαίνονται από μέγεθος σε σχήμα και υφή.Μερικά είδη, για παράδειγμα, είναι διακλαδισμένοι κάκτοι, έχουν σχήμα συνηθισμένου δέντρου αλλά έχουν μεγάλους κορμούς και πολλά κλαδιά. Στη συνέχεια, υπάρχει ο κιονοειδής κάκτος που αναπτύσσεται σε κυλινδρικό σχήμα. Ανάλογα με την ποικιλία, το στέλεχος του μπορεί να έχει ή να μην έχει κλαδιά.

Αυτά τα αγκαθωτά φυτά κυμαίνονται από μεγάλους κάκτους, όπως ο σαγκουάρο, έως μικρότερες ποικιλίες, όπως ο κάκτος του φεγγαριού. Κάθε είδος κάκτου έχει ένα μοναδικό μοτίβο ανάπτυξης ανάλογα με την προσαρμογή του και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. θα μεγαλώσει σε μεγάλο κυλινδρικό σχήμα Ενώ ορισμένα είδη, όπως ο κάκτος σε σχήμα μολυβιού, Μοιάζει με μικρό μπαούλο. ότι μπορεί να κάνετε λάθος για κάποιο είδος χόρτου Αυτή η τεράστια διαφορά είναι που κάνει αυτόν τον κάκτο να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Ανάλογα με το είδος, ο κάκτος μπορεί να μεγαλώσει τόσο μικρός όσο ο κάκτος του φεγγαριού και τόσο μεγάλος όσο ο κάκτος saguaro.

είναι ανθεκτικά στην ξηρασία

Μπορεί να είναι αρκετά προφανές. Αλλά ταυτόχρονα, είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν βλέπετε στα περισσότερα φυτά. Οι περισσότεροι κάκτοι είναι προσαρμοσμένοι στην έρημο. Ως εκ τούτου, έχουν αναπτύξει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον. Πολλά φυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν στην έρημο. Η λίγη βροχή και τα ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι επιζήμια για την επιβίωση των φυτών. Ο Κάκτος κατέκτησε έτσι την τέχνη να ευδοκιμεί σε τόσο σκληρά περιβάλλοντα.

μπορεί να ανθίσει ανά πάσα στιγμή

Σε αντίθεση με άλλα φυτά που έχουν συγκεκριμένη περίοδο ανθοφορίας. Τα περισσότερα είδη κάκτων δεν ακολουθούν αυτή την τάση. Η ανθοφορία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα τροφής. Έτσι θα ανθίσουν όταν είναι ‘ευτυχισμένα’ Χαρακτηρίζονται από το ότι έχουν αρκετό νερό και θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Γενικά, ορισμένα είδη κάκτων που δεν ανθίζουν καλά στο φυσικό τους περιβάλλον θα ανθίσουν καλά όταν καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους. Χάρη στη στενή φροντίδα, το σωστό πότισμα και το λίπασμα. ενώ κάποιοι ακολουθούν αυτά τα λουλούδια μαζί με τον καρπό. Κάποιοι περιμένουν την επόμενη κατάλληλη εποχή για να ανθίσει ξανά.

Ο κάκτος είναι ιδιαίτερα αγαπημένος για τα μοναδικά και πολύχρωμα άνθη του. όλο το χρόνο

μοναδική υφή

Είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε έναν κάκτο κοιτάζοντας την επιφάνεια του φλοιού του. Οι περισσότεροι κάκτοι έχουν γυαλιστερό φινίρισμα που τους βοηθά να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες της ερήμου. στις περισσότερες περιπτώσεις Το εξωτερικό μέρος του στελέχους θα είναι από καουτσούκ. Αυτές οι νευρώσεις επιτρέπουν στο φυτό να διαστέλλεται και να υποστηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό χωρίς τον κίνδυνο να σκάσει. Οι νευρώσεις παρέχουν σκιά στην επιφάνεια του φυτού. ενώ η γυαλιστερή κηρώδης επιφάνεια, από την άλλη, μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του φυτού.

Ευέλικτα αγκάθια

Τα περισσότερα φυτά έχουν αγκάθια. στις περισσότερες περιπτώσεις Τα αγκάθια αναπτύσσονται σε όλο το στέλεχος του φυτού. Εκτός από την ομορφιά των φυτών, τα αγκάθια έχουν και άλλες μοναδικές λειτουργίες για να βοηθήσουν τα φυτά να επιβιώσουν σε σκληρά περιβάλλοντα. Συχνά στη θέση των φύλλων υπάρχουν αγκάθια. Βοηθά στη μείωση της απώλειας νερού μέσω της στομίας.

Ο πρωταρχικός σκοπός των αγκάθων του κάκτου είναι να βοηθήσουν το φυτό να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες και να το προστατεύσει από τους θηρευτές.

Από την άλλη πλευρά, τα αγκαθωτά χαρακτηριστικά σε αυτούς τους κάκτους λειτουργούν ως άμυνα ενάντια στις επιθέσεις φυτοφάγων. κατά την ξηρή περίοδο Ο κάκτος είναι το μόνο πράσινο φυτό. Αυτό το καθιστά πρωταρχικό στόχο για τα φυτοφάγα ζώα. με αυτά τα αγκάθια Τα φυτά εμποδίζουν αυτά τα ζώα να τα φάνε. σε ορισμένα είδη κάκτων Τα αγκάθια βοηθούν στη συλλογή και κατευθύνουν μικρές ποσότητες βρόχινου νερού στις ρίζες. Ορισμένα είδη έχουν μεγάλα αγκάθια που σκιάζουν την επιφάνεια του φυτού για να αποφευχθεί η περιττή απώλεια νερού.

σύνθετο ριζικό σύστημα

Οι ρίζες βοηθούν τα φυτά να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος ενώ παρέχουν υποστήριξη. Σε αντίθεση με άλλα φυτά με βαθιές ρίζες Ο κάκτος έχει ρηχό ριζικό σύστημα. Είναι μια ειδική ρύθμιση που βοηθά στη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων νερών της βροχής. Οι έρημοι βιώνουν βροχή από καιρό σε καιρό, και όταν βρέχει, πέφτει σε μικρά κομμάτια. που δεν εισχωρεί βαθιά στο έδαφος

με ρηχές ρίζες Είναι πιο εύκολο για έναν κάκτο να εκμεταλλευτεί και να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Σε τέτοιες υγρές συνθήκες Αυτές οι ρίζες αναπτύσσονται εκθετικά, ώστε το φυτό να μπορεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. όταν στεγνώσει Επιπλέον ρίζες αποσπώνται από το κύριο ριζικό σύστημα για να βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού.

Areoles

Οι αρεόλες είναι μικρές υπερυψωμένες δομές που είναι ορατές στους μίσχους των περισσότερων κάκτων. Αυτά έχουν γίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειας των κάκτων καθώς δεν μπορείτε να τα βρείτε σε κανένα άλλο φυτό. Τα αγκάθια του κάκτου αναπτύσσονται από τα όρια του. Έχουν συνήθως οβάλ ή κυκλικό σχήμα και καλύπτονται με αιχμηρά αγκάθια ή μικροσκοπικές τρίχες.

μεγάλη διάρκεια ζωής

Ο κάκτος είναι ένα από τα λίγα φυτά που έχουν καταγραφεί ότι είναι εκατοντάδων ετών. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα αργής ανάπτυξης. αλλά το πιο σημαντικό Οι προσαρμογές τους επιτρέπουν να επιβιώνουν και να ευδοκιμούν ακόμη και σε σκληρές συνθήκες.Κάποια είδη, όπως το saguaro, έχει τεκμηριωθεί ότι ζουν για περισσότερα από 200 χρόνια.

Χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια ως πρόσθετο αμυντικό μηχανισμό.

Η πρώτη γραμμή άμυνας του Κάκτου κατά των φυτοφάγων είναι τα ασπόνδυλα, ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί πάντα. γιατί αλευρόφυτα, ζωύφια και άλλα επιβλαβή έντομα μπορεί να τραυματίσει έναν κάκτο Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι κάκτοι χρησιμοποιούν άλλες μορφές άμυνας για να επιβιώσουν σε σκληρά περιβάλλοντα. Ένα από αυτά είναι η ικανότητα να προσελκύει τα μυρμήγκια πιο κοντά. Βοηθά στην προστασία από μικρά ζώα και επιβλαβή έντομα. Αυτό το κάνει παράγοντας νέκταρ και άλλους ενδιαφέροντες χυμούς για να ξεδιψάσουν τα μυρμήγκια. Το μυρμήγκι στη συνέχεια κινήθηκε προς το φυτό. που λειτουργεί ως πρόσθετη προστασία για τον κάκτο.

Αν είστε λάτρης των κάκτων Θα συμφωνήσετε ότι αυτά τα φραγκοσυκιά δεν παραλείπουν ποτέ να εκπλήξουν. Με εκατοντάδες είδη ζώων και την αντίστοιχη ιδιοσυγκρασία τους. Θα έχετε πολλές επιλογές για το τι να κάνετε. Τα ελκυστικά χαρακτηριστικά είναι αρκετά για να σας εντυπωσιάσουν με αυτή την ιδιαίτερη οικογένεια.

Τελευταία ενημέρωση στις 2023-06-04 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Ads API.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *